Blog Post

Kako da od danas postanete profitabilni

Kako da od danas postanete profitabilni

Pre nešto manje od godinu dana sam pročitao knjigu koju i vama toplo preporučujem “Profit First” i došao sam do nekih vrlo jednostavnih ali izuzetno moćnih tehnika kako da unaprediti svoje poslovanje, kao i poslovanje svojih klijenata.

U knjizi se govori kako da postanete profitabilni tako što ćete izmeniti formulu koju svi koristimo kada određujemo našu profitabilnost a to je PRIHOD – TROŠKOVI = PROFIT, i da se rukovodite po novoj formuli PRIHOD – PROFIT = TROŠKOVI.

Šta konkretno ovo znači?

Većina nas se trudi da zaradi novac i od tog novca plaćamo sve troškove koje imamo i ako nešto ostane po strani, to predstavlja naš profit. U knjizi se kaže da je ovo pogrešan način jer radi protiv nas iz razloga što je u suprotnosti sa našom ljudskom prirodom. Mi uvek težimo da potrošimo ono što imamo, a u većini slučajeva i više od toga  (razmišljaj krediti). Ako zaradimo 100.000 din onda ćemo najverovatnije naći naćin da potrošimo tih 100.000 din, i to nam neće biti teško. Da li možete sebe tu prepoznati?

Ali ako promenite formulu i nakon što ostvarite prihod i odmah od tog novca izdvojite profit (recimo 10%), onda vam ostaje 90% novca da pokrije troškove i to je vaš novi limit. Ako kažete da je 10% puno, onda počnite makar od samo 1% i sa preostalih 99% novca pokrijte vaše troškove ali je važno da počnete od nečega. Počnite dečijim koracima od 1% i postepeno povećavajte taj iznos dok ne dođete do profitabilnosti od makar 10% jer sve ispod toga je nedovoljno za uspešno poslovanje.

A kako da počnete?

Autor preporučuje da otvorite pored svog redovnog žiro računa i još jedan račun na koji ćete samo prebacivati tih 10% od prihoda (ili 1%, nije bitno samo dok to radite). Možete o tome razmišljati kao o novoj koverti u koju ćete stavljati taj novac i morate sebi obećati da pod nikakvim uslovima i pritiscima od strane drugih a posebno sebe, nećete dirati taj novac.

Moje iskustovo za ovih nešto više od 10 meseci koliko koristim ovaj sistem jeste da i nije tako teško jednom mesečno sesti i videti koliko ste ukupno imali prihoda od kupaca ili klijenata i određeni procenat od toga prebacivati na taj račun namenjen za profit.

Šta raditi sa tim novcem?

Prva stvar koju treba da uradite jeste da skupite dovoljno novca da platite svoje dugove kako prema dobavljačima tako i prema državi za poreze. Nakon što to uradite, onda treba da sebi obezbedite operativni kapital sa kojim možete pokriti sve troškove svog poslovanja za minimum 2 meseca. Nakon što ostvarite taj svoj cilj, onda može doći trenutak da sebi isplatite taj novac.

Velike kompanije kvartalno ili na svaka tri meseca objavljuju rezultate svog poslovanja i ako su uspešno poslovale odnosno bile profitabilne, tada svojim akcionarima isplaćuju dividendu. Vi ako ste otplatili sve svoje dugove, i napravili rezervu keša za minimum 2 meseca nesmetanog poslovanja, onda se možete ponašati kao velika kompanije i sebi takođe isplatiti dividendu.

I to je taj jednostvan savet kako od danas možete već početi da poslujete profitabilno.

Naravno da u ovom kratkom članku nema dovoljno prostora i vremena da se detaljnije opiše onako kako je autor opisao u svojoj knjizi zato ako vam ovo zvuči interesantno onda vaš sledeći korak jeste da se upoznate sa celim sistemom na ovom linku.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Trg Feher Ferenca, Novi Sad (021) 310-1156
Kapetan Mišina 37, Beograd (065) 328-2128