Blog Post

Kako da postanete ekspert

Kako da postanete ekspert

Pre dosta godina policija je uhvatila poznatog lopova koji je pljačkao banke. Pre njegovog hvatanja, dosta banaka se nalazilo na njegovoj ček-listi opljačkanih. Kada je konačno bio uhvaćen, novinari su ga pitali zašto je pljačkao samo banke? Njegov odgovor je glasio: “Jer se tu nalazi novac!”

Poenta ova priče, jeste, da kao što se novac nalazi u bankama, isto tako u svakom poslu, 10% najboljih, zarađuje najveći deo novca. Uopšte nije od važnosti u kojoj ste profesiji jer u svakom poslu postoje oni koji dobro zarađuju i ostali koji stalno trče za novcem, ali ga nikada ne stignu.

Zbog toga je jako važno biti ekspert ili stručnjak u svom poslu jer se tu nalazi novac. Naravno, ukoliko vam je novac dovoljan motiv?

Kako se postaje ekspert?

Prvo, vi ste odgovorni za to da postanete ekspert. Niko drugi to neće učiniti za vas. Drugo, morate raditi na sebi. U svetu, gde je većina stvari prosečna, postati ekspert i nije tako teško. Sve što vam je potrebno je da izdvojite 1h dnevno da se obrazujete u izabranoj oblasti. Da učite nove stvari i inovacije kako bolje obavljati svoj posao.

Ako biste primenjivali ovu strategiju, za godinu dana, vi biste uložili u sebe i svoj razvoj oko 360 sati, odnosno, čitavih devet radnih nedelja po 40 sati. Gde prosečna osoba pročita manje od jedne knjige godišnje, vi biste za ovo vreme mogli pročitati i do 50 knjiga. To bi vas izdvojilo kao jednu od najobrazovanijih i najinteligentnijih osoba u vašoj profesiji.

Ono što vežba čini za telo, to čitanje čini za um. Nema potrebe da izmišljate toplu vodu. Pre vas su postojale osobe koje su bile uspešne u vašoj branši i vi možete iskoristiti njihovo dragoceno iskustvo koje su stekli na putu do uspeha. U samo jednoj knjizi, možete pronaći ideje koje vas značajno mogu izdvojiti od konkurencije.

Živimo u eri informacija gde nikada nije bilo lakše da se do iste dođe. Ko traži, taj i nađe. Potrebna je vaša volja da izdvojite vreme i uložite napor u to da učite i postajete bolji svakog dana. Plodovi toga da budete u vrhunskih 10% profesionalaca, biće vredni svake žrtve.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Trg Feher Ferenca, Novi Sad (021) 310-1156
Kapetan Mišina 37, Beograd (065) 328-2128