Blog Post

Zašto je računovodstvo kritično za uspeh bilo kojeg biznisa

Zašto je računovodstvo kritično za uspeh bilo kojeg biznisa

Postoje tri glavna razloga zašto je računovodstvo kritično za uspeh bilo kog biznisa:

  • Planiranje poreza
  • Upravljanje tokom gotovine
  • Upravljačka kontrola

Planiranje poreza

Kako biste voleli da budete trener košarkaškog tima, ali da vam nije dozvoljeno da vidite rezultat, kao ni statistiku sve do kraja utakmice? Da li vas iznenađuje da mnogi vlasnici malih biznisa rukovode svojim poslovima na ovakav način?

Mnogi vlasnici biznisa jednostavno samo sakupe sve finansijske informacije tokom godine u jednu kutiju. Kada je godina završena, oni sve to bace na sto osobe koja im priprema finansijske izveštaje i nadaju se da ta osoba može smisliti najbolji način kako da sve to sortira. Tada osoba koja priprema finansijske izveštaje daje sve od sebe da sredi papirologiju najbolje što može, i predaje ih gotove poreskoj upravi. Nakon toga telefonira zabrinutom vlasniku biznisa kako bi ga obavestio o nastaloj šteti.

Ne treba mnogo mašte da bi se shvatilo da ovo nije način na koji treba da se vodi biznis. Sa informacijama dostupnim tokom cele godine, biznis može iskoristiti prednosti poreskih odbitaka i planiranjem poreza može se smanjiti iznos poreza za plaćanje vlasnika biznisa. Nije neuobičajno da vlasnik biznisa može uštedeti više u porezima nego što iznosi naknada za računovođu na godišnjem nivou.

Tok gotovine

Svaki vlasnik biznisa zna da je novac „životna krv“ biznisa. Bez njega, biznis propada i u mnogim slučajevima dolazi do gašenja. S druge strane, sa odgovarajućim upravljanjem toka gotovine, vlasnik biznisa može najbolje iskoristiti njegov/njen novac i predvideti potrebe za novcem kako bi obezbedio finansiranje, ako je to neophodno.

Dalje, znati koliko ima novca na računu nije dovoljno. Biznis može imati zavidan iznos novca na računu banke, ali da bude u katastrofalnoj formi. Uloga računovođe je da ode dalje od stanja novca na računu i da vidi druge potrebe za novcem i sva sredstva koja biznisu stoje na raspolaganju.

Ne samo da će vam računovođa biti u stanju da obezbedi tačne iznose novčanih sredstava (trenutne aktive) već će vam takođe pomoći u prikupljanju računa, olakšati vam poreski teret, i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje kredita od banke, investitora, ili kompanije za finansiranje. Činjenica da vam računovođa pomaže da prikupite svu potrebnu dokumentaciju će značajno povećati šansu za dobijanje kredita jer banka dobro prepoznaje vrednost urednog vođenja knjiga i poslovne dokumentacije.

Upravljačka kontrola

Da li biste ikada vozili vaša kola vezanih očiju? Naravno da ne, jer to ne samo da bi bilo ludo već bi imalo i tragične posledice. Ipak, toliko privatnika ima vezane oči dok upravljaju svojim biznisima. Oni nemaju ideju odakle su došli, gde su sada, ili gde planiraju da idu. Da li je onda iznenađuje činjenica što se 80% biznisa ugasi u prve četiri godine postojanja?!

Informacija je moć. Što više informacija budete imali to ćete biti sposobniji da vodite svoj biznis efikasnije. Tu vam mnogo može pomoći stručna pomoć računovođe putem raznih informacija koje su korisne za vaš biznis. Na primer, koliko novca ste zaradili svakog meseca i gde je taj novac potrošen. Obračun plata zaposlenih više neće biti bolna tema jer vam računovođa može olakšati taj teret preuzimajući na sebe tu odgovornost.

Može vam pokazati bilans uspeha i bilans stanja. Bilans uspeha vam pokazuje mesečni, kvartalni ili godišnji  rezultat  poslovanja vašeg biznisa. Upoređujući tekući mesec sa prethodnim, vlasnik biznisa može ne samo da utvrdi da li napreduju ili ne, već i zašto su profiti rasli ili opadali.

Bilans stanja obezbeđuje informacije o sredstvima, obavezama i kapitalu. Ovo će vam pomoći da utvrdite snagu i solvetnost biznisa (sposobnost biznisa da izmiri svoje obaveze na vreme). Prateći ključne pokazatelje, kao što je racio tekuće likvidnosti, možete otkriti moguće probleme pre nego što postanu nepremostivi.

U završnoj analizi, vi kao vlasnik biznisa najbolje koristite svoje vreme radeći ono u čemu ste dobri – provodeći vreme sa mušterijama. Dobar računovođa na vašoj strani vam može značajno pomoći u tome da više vremena provodite radeći ono što vam donosi prodaju tako što će voditi tačnu i urednu brigu o vašoj papirologiji i finansijama. A to znači veći profit za vas.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Kosovska 7b/16, Novi Sad (021) 310-1156
Kapetan Mišina 37, Beograd (065) 328-2128