Blog Post

Zašto je visina poreza koji plaćate vaš najvažniji pokazatelj uspeha poslovanja

Zašto je visina poreza koji plaćate vaš najvažniji pokazatelj uspeha poslovanja

Kažu da postoje samo dve stvari koje u životu ne možemo izbeći. To su smrt i porez. I čim se izgovori ta reč na “P” većini ljudi se javlja odbojnost i loše slike u umu, a posebno onima koji imaju svoje privatne firme.

Ako imate društvo sa ograničenom odgovornošću (Doo) tada plaćate porez na dobit koji iznosi 15%. Ukoliko ste pak preduzetnik, tada imate obavezu da plaćate porez na prihode od samostalne delatnosti koji iznosi 10%. Oba ova poreza se plaćaju na osnovicu koja se dobija kada se od svih vaših prihoda oduzmu svi vaši poslovni (opravdani) troškovi, i na tu sumu se primenjuju ove stope.

Sada, recimo da ste u toku godine imali ukupan prihod od 1.000.000 dinara i ukupne poslovne rashode od 500.000 dinara. U ovom slučaju razlika između ove dve cifre iznosi 500.000 dinara i na tu cifru se plaća 15% ili 10% poreza u zavisnosti da li ste Doo ili preduzetnik. Da nastavimo sa primerom, Doo bi platio 75.000 dinara poreza (500.000 X 15%) a preduzetnik bi imao obavezu da plati 50.000 dinara poreza (500.000 X 10%).

Pretpostavimo da ste vlasnik Doo i da sam ja vaš knjigovođa, i da vam kažem da treba da platite 75.000 dinara Državi na ime poreza. Verovatno bi ste postavili pitanje zašto toliko, a odmah nakon toga, drugo pitanje bi bilo kako to može da se smanji?

Kao što možete videti u prethodnom primeru, iznos poreza koji treba da platite zavisi od dve varijable. To je osnovica (u našem primeru 500.000 din) i visina poreske stope (15% ili 10%). Poresku stopu ne možete menjati (samo Država može) i sa tim treba da se pomirite. I to nam ostavlja jedinu mogućnost da promenom osnovice na koju se računa porez, promenimo (smanjimo) i iznos poreza koji treba da platimo.

A kako možete uticati na poresku osnovicu?

Ako znamo da se ona dobija kada se od prihoda oduzmu poslovni rashodi (troškovi), tada dolazimo do jednostavnog zaključka da možemo povećati naše poslovne rashode.

Sada dolazimo do zanimljivog dela.

Recimo da hoćete po svaku cenu da platite što manji porez koji možete (naravno u skladu sa zakonom) i odlučite da povećate svoje poslovne troškove tako što ćete kupiti vozilo za firmu. Uzimate polovno vozilo i njegova cena je 400.000 dinara.

Ovom kupovinom vaši rashodi sada iznose 900.000 dinara (500.000 + 400.000) i vaša nova osnovica sada iznosi 100.000 dinara (1.000.000 prihodi – 900.000 troškovi). Kada tu novu osnovicu pomnožimo sa 15%, naš iznos poreza sada je samo 15.000 dinara.

Vi ste automatski ovom jednostavnom transakcijom smanjili svoj porez za 5 puta, sa 75.000 dinara na 15.000 dinara. Kako pametno!?

A da li je? Šta ste zapravo uradili?

Potrošili ste 400.000 dinara kako biste uštedeli 60.000 dinara. Kupili ste vozilo koje vam možda i nije toliko potrebno i potrošili ste najvredniju imovinu koju možete imati (keš) kako biste samo smanjili iznos poreza.

Uzeli smo primer vozila ali to može biti bilo koji poslovni trošak, od marketinga pa da kupovine računara ili bilo koje druge opreme. Samo još jednu važnu stvar da se razumemo, ukoliko je vama stvarno potrebno da nabavite vozilo ili napravite drugi trošak u cilju povećanja efikasnosti poslovanja i ostvarivanja većih prihoda, tada je u redu i naravno da je dobro da to nabavite.

Ali ako pravite neki trošak samo sa namerom da platite što manji porez, onda kao što ste mogli videti, vi trošite 100 dinara kako biste uštedeli 15 dinara (ili 10 dinara ako ste preduzetnik). A da li je to dobra strategija, ostaviću vama na sud.

Kad god počnem tu temu poreza sa mojim klijentima (a to je najčešće pred kraj godine), uvek kažem da kada bih mogao da biram da li da platim 10 hilj. evra ili 1 mil. evra poreza, uvek bih izabrao ovo drugo. Razlog za to je jer taj pokazatelj znači da sam onda ostvario i milionske prihode a samim tim i kada platim porez, ostaće mi mnogo više novca nego da je moj porez nizak a samim tim i prihodi.

I još jedna stvar, ukoliko ne plaćate porez to znači ili da ne osvarujete nikakav prihod ili da varate. Ne postoji treći način. Ako imate kvalitetne proizvode i pružate dobre usluge svojim kupcima, tada bi trebalo da ostvaruje prihode, a što su vam veći prihodi, veći su vam i porezi. I obrnuto, veliki iznos poreza pokazuje da osvarujete i velike prihode. Jedno prati drugo. I zato je to vaš najvažniji pokazatelj uspeha poslovanja.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Kosovska 7b/16, Novi Sad (021) 310-1156
Kapetan Mišina 37, Beograd (065) 328-2128